Kruno Zakarija, 31.10.2008, 19:10

Toplovodno razotkrivanje istine o stanju prevodilačke i izdavačke kulture


Tekst u Vijesniku, od petka, 31. listopada 2008, pod naslovom:
Golema praznina od »Izgubljenog raja« do ruske emigrantske književnosti, iz pera Sandre-Viktorije Antić,
govori o klasičnoj boljki hrvatske kulture, tj. hrvatskoga izdavaštva i prevoditeljstva.

Sve u tome tekstu lijepo je rečeno. Nadasve, bolno istinito.

Na isti problem osobno sam ukazao pred više od 11 godina, u ondašnjem TJEDNIKU koji je tada uređivao Krsto Cviić. Ni onda nije bilo koristi od toga. Stoga, ne vjerujem ni sada da će ovaj tekst probuditi nečiju savjest.

Dakle, u ovoj zemlji problem je jedino u tome što je 'prigovor' iz poznate bajke o 'ušima cara Trajana' bio daleko smisleniji i efikasniji od zaludna pisanja zaludnih primjedbi po hrvatskim tiskotinama.

No, možda u ovoj današnjoj 'zemlji mira i spokoja' — otkrivajući toplu vodu svakih desetak godina — uskoro ipak shvatimo kako je i Srbija i Slovenija i BiH, u (ne samo) ovome segmentu kulture — daleko ispred nas, premda kulture tih zemalja baš i nisu bile u takvoj prednosti onomad, kada su hrvatski intelektualci pisali poznatu DEKLARACIJU o jeziku. A napisali su je tada s uvjerenjem kako je jugoslavenska/srpska politička nad/moć hrvatsku kulturu stavila u podređeni položaj.

Ako je zapravo tuđinska politička nad/moć kriva za položaj naše kulture, što bi pak onda bidna hrvatska 'poštena inteligencija' trebala još misliti o svojim današnjim političkim nad/moćnicima. Kojim li tuđinima pak pripadaju današnji politički vladari naše kulture i tako kultivirane zemlje?!

Primjerice, u srpskom dnevniku DANAS, u vrijeme ovogodišnjeg Beogradskog sajma knjiga, objavljena je informacija kako Srbija danas proizvodi više knjižnih naslova negoli sve zemlje ex-Jugoslavije — zajedno.

No, eto, ne moramo se zabrinjavati. U Hrvatskoj ionako nitko ne čita srpske novine. Pa takva situacija nikoga i ne treba brinuti. Pitanje je samo čita li [čuje li] još itko? ('Čuješ li me Iveee!!!', dreknuo bi s neba Toma Bebić, promuklo zavijajući odozgo finale svoje slavne Nevere.)


# Poveznice
http://www.vjesnik.hr/html/2008/10/31/Clanak.asp?r=kul&c=1

Komentari [0]
Trebaš se prijaviti da bi komentiranje bilo omogućeno.