Kruno Zakarija, 08.04.2009, 15:04

Državne potpore knjizi - ČINJENICE


1)
MINISTARSTVO KULTURE smanjilo potpore za tri puta
– od negdjašnjih 20 milijuna kn (uobičajena potpora – otkad Kruzak postoji), potpora izdavaštvu u 2009. svedena je na trostruko manje, na manje od 7 milijuna, tj. točno 6.842 tisuće kn. Pregledom ovogodišnje potpore lako se može utvrditi da se kriteriji potpore ni u čemu nisu izbrusili (vidjeti dolje, link).

2)
MINISTARSTVO ZNANOSTI, OBRAZOVANJA I SPORTA potpuno je netransparentno

A) Skraćenjem roka natečaja za čak pet mjeseci, tj. prenošenjem krajnjeg termina natječaja s 1. listopada na 30. travnja, mnogi su izdavači onemogućeni da se ove godine uobičajeno natječu; a neke aplikacije koje smo mi na natječaj predali pred godinu dana, još uvijek nisu riješene (što se prešutno shvaća kao prijenos natječajne aplikacije u sljedeći natječajni ciklus, tj. u sljedeću godinu; no, to nije obilježje tek ovogodišnjeg natječaja, jer se to često prakticiralo; čak i kada se uz pomoć novinskih medija još i moglo prosvjedovati, takav prosvjed ipak nije polučio neki vidljiv uspjeh).
B) Uobičajeno je da se uopće ne objavljuje podatak o potporama znanstvenom izdavaštvu. [Uz silne pritiske znanstvene javnosti, 2008. g. dogodio se tek presedan – prvi puta objavljeni su financijski podatci o financiranju znanstvenih časopisa u 2007. No, nije vjerojatno da će to postati uobičajeno.]
Uobičajeno je, dakle: nakon zaključenja i provedbe natječaja, ako u tom natječajnom razdoblju niste dobili potporu – ne izdaju vam negativno rješenje. Na inzistiranje da dobijete rješenje – ili će vam reći da je predmet prenešen u natječaj u sljedeću godinu, ili pak nema nikakva odgovora. Eventualna žalba na upravni postupak – nesvrhovita je.

Djelomična transparentnost MINISTARSTVA KULTURE
Na web stranici MK postoji popis sufinanciranih izdavačkih projekata. Taj popis daje cjelovitu i stvarnu sliku o državnoj potpori izdavaštvu jedino ako se uz njega dade i popis izdavačkih projekata koji nisu dobili tu potporu.
Budući da takav popis Ministarstvo kulture nikada nije objavilo (tj. objavljuju samo dobitnike potpore), odlučili smo ovdje navesti informaciju barem o tome za koje izdavačke projekte mi nismo dobili potporu MK (od MK smo dobili negativno rješenje):

U 2009. g. Kruzak nije dobio potporu za:
Nigel Warburton: Mišljenje od A do Z
Miomir Matulović: Suvremena filozofija ljudskih prava

U 2008. g. Kruzak nije dobio potporu za:
D. Bohm: Cjelovitost i implicitni red
Bruce Fink: Lakanovski subjekt
Nigel Warburton: Mišljenje od A do Z

U 2007. g. Kruzak nije dobio potporu za:
D. Bohm: Cjelovitost i implicitni red
Bruce Fink: Lakanovski subjekt
Edo Pivčević: The Reason Why
Nigel Warburton: Mišljenje od A do Z

OPASKA ad MK. Svim hrvatskim izdavačima preporučujemo da na vlastitim web stranicama ili u medijima javnosti također dadu informaciju o tome koji njihovi izdavački projekti nisu dobili državnu potporu. K tome, predlažemo da koncem godine zajednički dademo javnosti na uvid objedinjen popis izdavačkih projekata kojima je Ministarstvo kulture uskratilo dodijeliti državnu potporu!

OPASKA ad MZOS. Budući da europske institucije ne zanima što se događa u sferi o kojoj govorimo, a domaće institucije nadzora legalnosti ne funkcioniraju, strategiju izdavača o načinu borbe protiv netransparentnosti MZOS-a moguće je provesti tek ako/kad se formira grupacija znanstvenih izdavača i profilira vlastiti kodeks.
_________________
Na linku dolje vidljiv je popis svih ovogodišnjih projekata koji su dobili potporu Ministarstva kulture.


# Poveznice
http://www.min-kulture.hr/userdocsimages/odobreni%20programi%20u%202009.%20godini/Potpora%202009%20doc.pdf

Komentari [0]
Trebaš se prijaviti da bi komentiranje bilo omogućeno.