Kruno Zakarija, 14.04.2009, 10:04

Ministarstvo kulture uskratilo nominalno dodijeljenu potporu


Od Ministarstva kulture primili smo 7. travnja 2009. dopis sljedećeg sadržaja:

“...budući da prema našoj evidenciji niste izvršili svoje ugovorne obveze za potporu izdavanju knjiga iz prethodnih godina, obavještavamo vas da ćemo vam ugovore za potporu izdavanju knjiga u 2009. godini dostaviti tek nakon što u potpunosti izvršite svoje obveze iz 2007. i realizirate najmanje 50% programa iz 2008. godine, a Ministarstvu kulture dostavite izvješće o realizaciji.”

Naš komentar:

Pri kašnjenju u realizaciji jedne knjige (iz natječaja koncem 2005. g.) Ministarstvo kulture nas je u proljeće 2008. tužilo. Budući da smo pred ročište ipak uspjeli objaviti knjigu, odustalo je od tužbe.

Ministarstvo kulture ugovorom od izdavača zahtjeva ponešto preuranjeni rok realizacije: knjigu (projekt) morate realizirati u istoj godini u kojoj ste dobili potporu; u slučaju da knjigu (projekt) ne realizirate (objavite) do kraja mjeseca studenoga, praktički u startu već gubite 20% potpore (tj. Ministarstvo vas zakida). S obzirom na to da uobičajeno rješenje i novac s natječaja dobivate u travnju, da biste dobili 100% natječajem dobivenih sredstava – za realizaciju projekta na raspolaganju imate najviše 6 mjeseci. Stoga se ne treba čuditi što na tom natječaju ima vrlo malo ozbiljnih knjiga; većinom je to intimistička 'boza' namijenjena ukućanima te prvom krugu prijatelja i susjeda, ispisana u poetskoj, kvazi-romanesknoj formi ili pak u formi priručnika ili brevijara za pripadnike lokalne zajednice. A kad se ozbiljna knjiga na tom natječaju ipak pojavi – ona je već samim sustavom sufinanciranja diskriminirana.

Tako apliciranje za potporu zapravo ima smisla jedino ako je cijeli izdavački projekt već prethodno gotovo priveden kraju. To također znači da s ozbiljnijim/zahtjevnijim projektima ovdje kao da i nema smisla natjecati se: osim “nepodnošljive lakoće” zahtjeva za brzinom realizacije, potpore za takav projekt itekako su nedostatne. Dakle, MK je u demotiviranju učinilo sve što je moglo.

Budući da kriza među izdavačima čini svoje, da bi Ministarstvo kulture “pričepilo” izdavača, nije više nužno utužiti iznos potpore uz pripadajuće kamate – sada je dovoljno izdavaču uskratiti nominalno dodijeljenu potporu. Naime, već to će utjecati da mnogi mali izdavači potiho izdahnu.

S obzirom na to da je MK za ovu godinu Kruzaku nominalno odobrilo 20.000,00 kn (za dvije knjige, a dvije je odbilo), a taj novac zbog kašnjenja u realizaciji projekata iz 2007. zapravo i nećemo dobiti, izostanak te potpore neće nam bitnije pogoršati ionako lošu situaciju.

Nadajmo se ipak da se nećemo dati ugasiti, tj. da ćemo nekako preživjeti ovu ne baš suptilnu administraciju MK te da ćemo, što je jednako važno, u iduće razdoblje ući bez zaostataka u realizaciji sufinanciranih projekata.


Komentari [0]
Trebaš se prijaviti da bi komentiranje bilo omogućeno.