Kruno Zakarija, 13.05.2009, 14:05

Knjiga JEST roba. Znanje nije!


Knjiga JEST roba.
Knjiga je jeftina roba.

U knjizi često možete naći nemjerljivo puno više znanja od cijene koju ćete za knjigu platiti. Pitanje je samo treba li vam znanje.

Ako vam ne treba, ako nemate uz sebe onoga komu je znanje iz knjige potrebno, najbolje je knjigu zapaliti.

No, zbog nezgodnih konotacija (da vas ne bi zapazili i izdvojili, možda čak i pribili na stup srama, a sve to samo zbog političke korektnosti), možda je (ipak) najbolje da knjigu tek bacite u odlagalište za stari papir. Inače, ako vas nitko ne vidi, može ići i u kantu za smeće.

Zapravo, možda bi bilo dobro da pomognete društvu da se riješi (suvišnog) znanja. Zatim, da pomognete društvu da ne troši uludo novac na izgradnju sveučilišnih i javnih knjižnica. Možda je najbolji slogan: dolje znanje, hoćemo slobodu u neznanju ?! Tako bismo bili najbliži Adamu i Evi u njihovu predgrešnom okruženju. A i lakše bismo svemu vjerovali. Lakše bi smo ondak podnijeli novi božanski progon vu pekel.

Neka (naše) društvo putem (naše) države za (naš) porezni novac plaća samo ono znanje koje je toliko vrijedno da (nas) košta (puno) više od robe. Pa takvo znanje onda doista nije roba!

Bojim se ipak da diplome – jer nisu roba – jesu vrlo skupa roba. Tu pomoći nema. Nažalost, jer su jako skupe, iza njih stoji vrlo slabo, prejeftino stečeno znanje! Sjetite se samo koliko ste morali pročitati šalabahtera i tuđih bilježnica, prepisati tuđih domaćih zadaća, maturalnih radnji, diplomskih radova, magisterija?! Čak možda i više od toga?!

S takvom diplomom, prema tome, obično morate dugo tražiti posao. A kad ga nađete, onda ga najprije morate naučiti raditi. Jer, znanje stečeno diplomom ne može vam tek tako poslužiti. Morala bi postojati neka mogućnost transformacije tog vašeg diplomskog metafizičkog znanja koje bi se iste sekunde na vašem radnom mjestu moglo pretočiti u operabilno znanje. Ali, nažalost, izgleda da su sve nas operirali od operabilnosti našim znanjem.

No, ako ste u takvim, sličnim i drugim problemima, možda ipak da se odlučite kupovati i čitati jeftine knjige koje sadrže znanje, znanje koje vam čak može i korisno poslužiti?! Ponekad i više od toga da uspješno položite ispit.

Nećemo se ovdje služiti reklamnim štosovima. Nećemo vam ovdje preporučivati knjige s krokodilčekima iliti blizančekima te drugim prestižnim znakovima vrlo cijenjenih robnih marki!

Nudimo vam tek knjige. Našu robu.

Ta nećete to valjda htjeti kupiti!? Ta, znanje NIJE roba?! A mozda knjige ili oni koji su ih izdali (=izdajice!?) ipak (kleveću i) lažu (kad drukčije kažu) da se u njima nalazi znanje?! Ne zaslužuju li takvi PEST sudbine?!


Komentari [0]
Trebaš se prijaviti da bi komentiranje bilo omogućeno.