Kruno Zakarija, 18.04.2010, 19:04

Postscriptum – Jospović u parlamentu BiH


Premda nije sasvim neočekivano, ipak mi se čini da je Josipovićev govor u Parlamentu BiH primljen u Hrvatskoj s puno burnih političkih reagiranja.

Reakcije iz pozicije vlasti (tj. iz onog dijela vlasti koji predstavljaju HDZ i HSS) bile su, dakle, predvidljive.

Premda sam mislio šire obrazlagati zašto je dobro da je Josipović izrazio žaljenje (a ni isprikom ne bi dobio dodatne, nove protivnike), sada mislim da je dovoljno reći tek nekoliko stavova i postaviti tek nekoliko kratkih pitanja.

“Rat u ratu”, tj. nesretni rat Bošnjaka i Hrvata, nije se smio dogoditi. Hrvatska državna politika morala je prethodno razmatrati mogućnost da do njega može doći i preventivno djelovati, a ne dolijevati ulje na vatru, kao što je svojim političkim potezima doista činila. Ali, ako se rat već dogodio, kako to da je tako dugo trajao? Naravno, nije na meni da Bošnjake pitam o pitanjima koja bi samima sebi trebali postavljati, ali zato pitam ono što bi trebalo pitati ovdje, u Hrvatskoj.

Dakle: kako to da hrvatska državna politika nije pokušavala prije bošnjačko-hrvatskih ratnih sukoba redovito kontaktirati s političkim predstavnicima Bošnjaka (tada je još trajao agresorski rat) i – kada je taj sukob Bošnjaka i Hrvata već počeo – zašto hrvatska državna politika nije hitno intervenirala, tj. slijedom događaja pregovarala s Bošnjacima da barem privremeno zaustave ili prekinu ofenzivno djelovanje; istodobno, kako to da nije prisiljavala hrvatske političke i vojne lidere u marionetskoj H-B i u HVO-u da se suzdrže od ratnoga djelovanja? A, ako se možda i nije moglo djelovati na to da se zločin ne dogodi, ipak, kako to da se iz Hrvatske toliko dugo toleriralo postojanje hrvatskih sabirnih logora? Zbog čega je postojala opća i dugotrajna medijska blokada svih vijesti iz BiH, i kako to da se u medijima nije moglo istupati protiv toga rata? I konačno, kako to da je rat zaustavljen tek izvanjskim političkim pritiscima, baš kao da zaustavljanje toga rata nije morao biti primarni cilj hrvatske državne politike?


Komentari [0]
Trebaš se prijaviti da bi komentiranje bilo omogućeno.