Kruno Zakarija, 02.05.2010, 12:05

Hrvatska k'o Grčka?


Nedavno sam shvatio kako je moguće da nas političari planiraju uvesti u EU, a istodobno, žele onemogućiti suvereno pravo građanima da odlučuju o tome, tj. da se o tome odlučuje na ustavnom referendumu.

Osobno, ja jesam za ulazak Hrvatske u EU. No, već 15 godina mislim i vjerujem da ulazak u EU za Hrvatsku i njezine građane može imati i dobrih i loših strana. Ali, o svim tim dobrim i lošim stranama trebalo bi javno govoriti i javno razgovarati. Jedino se tako hrvatska javnost može pripremiti na to da meritorno odlučuje o onome što kao nosioci vlastitog suvereniteta hrvatski građani doista hoće.

Međutim, nije mi jasno zašto V. Šeks i ostala vječna saborska škvadra do te mjere ne poštuju vlasti narod (narod koji njih stalno bira), pa se odlučuju na to da ustavnim rješenjem (ili nekim drugim marifetlukom, sličnom ulasku u NATO) zaobiđu Referendum.

A, premda je Prvi hrvatski predsjednik ostavio za sobom neizbrisivo negativno pamćenje za dugo buduće vrijeme kod mnogih od nas, ipak – njemu u pohvalu – on se nije libio provesti Referendum (o izlasku iz SFRJ), i nije mu trebalo nikakvo drugo zaobilazno rješenje do cilja koji je i htio i morao ostvariti. A da toga nije bilo...

Shvatljivo mi je da bi našim recentnim političarima teško palo da im narod na referendumu kaže kako im je trud bio uzaludan. Već sad znamo da se rezultat referenduma ne može predvidjeti, tj. da on nije izvjestan – tako i hrvatski euro-optimisti imaju svoje razloge za pesimizam i skepticizam. Međutim, ne bi li bolje i poštenije bilo da o ulasku u EU odluče građani Republike Hrvatske, a ne “gusani” koji su nam već dovoljno “magle namrli”?! Zamislite samo novu, dakle, dvadesetprvostoljetnu mitsku hrvatsku frustraciju zbog “hrvatskih gusana u europskoj magli”, koji su nam, bez našeg pristanka, uveli Lijepu našu u nama građanima možda mrsku, opterećujuću, nemoguću i neprihvatljivu EU?!

Već oko pola stoljeća pred našim vratima raste i cvate EU. No, već od začetka naše samostalnosti uvjeravamo se kako Unija ima i svoje naličje. No, posljednji pred-test Europske Unije odigrat će se pred našim očima u postupku EU-administracije i pojedinih jakih EU-država prema Grčkoj, koja je dužna – k’o Grčka! Iako nismo Grčka, iz odnosa prema Grčkoj možemo naslutiti kako ćemo u EU biti primljeni/tretirani; tj. koliko će se naše članstvo uvažavati i poštovati.

U svakom slučaju, način na koji Šeks i ustavotvorno tajno društvo pripremaju svoje građane za ulazak u EU – krajnje je sablažnjiv.


Komentari [0]
Trebaš se prijaviti da bi komentiranje bilo omogućeno.