Kruno Zakarija, 27.08.2010, 20:08

Buvljak na karingtonskom platou


Kraj ljeta. Knjige na pločniku. (Polu)potrošeni udžbenici, već neku godinu zaredom. Osnovnoškolci i gimnazijalci na travnjacima (uz pločnike). Uživljavaju se u ulogu hrvatskih intelektualaca. Oni su jedini koji su čitali te knjige. Sve to ispred zgrade sa slavnim hrvatskim brandom, tj. poznate multinacionalne naftne kompanije.

Profil, izdavač udžbenika, uvodi poligrafsko provjeravanje poštenja svojih skladištara. Nestala im je (pokradena im je) roba za prodaju, tj. ovogodišnja proizvodnja udžbenika – u višemilijunskoj novčanoj (kunskoj) vrijednosti. Pokradena roba prodaje se putem Oglasnika, antivarijata i na zagrebačkim buvljacima. Svojedobno, u Kruzakovu slučaju (kada su nam lopovi pokrali uskladištene knjige), policija nije htjela ništa poduzeti. Pa vjerojatno ni u Profilovu slučaju također neće poduzeti ništa! Krađa knjiga i krađa autorskih prava (fotokopiranje i objavljivanje pdf-kopija na mrežnim stranicama), ni u Hrvatskoj, nažalost, naprosto nije predmet kriminalističkih obrada. Nekad se proganjalo ilegalno tržište. No, zanimljivo je da buvljak u karingtonskom okolišu, premda je snimljen i prikazan na hrvatskoj televiziji, ipak nije predmet euro-zgražanja, a ni tuzemne zabrane i/li policijskog progona.

Država uvodi PDV na knjigu. Ionako skupa hrvatska knjiga bit će još skuplja, prosječnom čitatelju nedostupnija. Sve vodi nestanku kulture knjige! Uobičajeno uvjerenje običnih građana o mnogo-stoljetnoj tradiciji i aktualnom životu pisane hrvatske visoke kulture – prešlo je iz svakodnevnice u nad-vremensku dimenziju – tj. doista u mit.

Hrvatska u svemu postaje reciklažno dvorište. Hrvatski su intelektualci ogromnom većinom tek nekvalificirani (ili polukvalificirani) prodavači prežvakane reciklaže. Ah, što se može, i na buvljaku mora biti prodavača s autoritetom znalaca...

Jedino su hrvatski ministri (kulture, znanosti i prosvjete...) nadalje nadmeni i stameni. Kako bi se itko usudio postavljati im neugodna pitanja?! Taman posla: oni nisu dužni trpjeti i slušati kvaziintelektualističke prostakluke i bezobrazluke! Nosevi su im iznad Mont Blanca, bahatost iznad Maunt Everesta ili čak u nadzemaljskim prostranstvima.

Smrt kreativnosti i kulturi (čim prije)! Neka cvate 100 buvljaka!


Komentari [0]
Trebaš se prijaviti da bi komentiranje bilo omogućeno.