Kruno Zakarija, 19.12.2011, 21:12

Besramni ministri u odlasku


HDZ-ovi ministri: Ostavljamo uređene resore

HDZ-ovi ministri u vladi premijerke Jadranke Kosor izjavili su danas uoči sjednice Vlade kako iza sebe ostavljaju uređene resore te da HDZ »ide dalje«.

I ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs kazao je kako je resor koji je vodio uređen, dodajući da je riječ o vrlo kompleksnom i važnom resoru, »sigurno jednom od najvažnijih«.
Vjesnik, 07. 12. 2011.
_________________


Ma, moš' mislit'!

Primjer prvi: Web-izvješćem o financiranju časopisa u 2010. (Tko je vidio, vidio!; bilo je objavljeno nekoliko dana na mrežnoj stranici MZOS-a, u neevidentiranom terminu; ja sam do ispisa došao slučajno) ― iskazuje se ukupna suma za financiranje svih znanstvenih časopisa (=212) u iznosu od 9.500.000,00 kn. Časopisi su navedeni abecednim redom, pored svakog je imena i ime izdavača časopisa, te suma koju je svaki od časopisa dobio. Međutim... moj CROATIAN JOURNAL OF PHILOSOPHY po tom je izvješću primio 80.867,00 kn. Da, bilo bi to super, samo kad bi to bila istina! Nažalost, u našem izvješću već objavljenom na ovome mjestu izvještavali smo sve one koji su otvarali našu mrežnu stranicu, a evo što smo tada javno rekli:

“Naš časopis, tj. CROATIAN JOURNAL OF PHILOSOPHY dobio je 1. prosinca novčanu potporu od MZOS-a (Ministarstvo znanosti obrazovanja i sporta), u iznosu od 33.423,00 kn, a 20. prosinca još jednu sumu u iznosu od 1.022,00 kn. Naknadna napomena 1: Ovoj sumi treba još pribrojiti isplatu od 4.938,00 kn koja je pristigla 30. prosinca. DAKLE, od MZOS-a KRUZAK je u 2010. dobio 39.383,00 kn.”

Ako je, dakle, ovo Web-izvješće MZOS-a o financiranju znanstvenih časopisa u 2010. g. vjerodostojan zbroj nevjerodostojnih podataka ― možemo se samo pitati, na stavci kojega je časopisa uistinu završila razlika od nama lažno pripisane sume (= 41.484,00 kn)? Zatim, ako je suma iskazana u tom izvješću za naš časopis nevjerodostojna, onda je nevjerodostojna barem još jedna; a ako je to tako, zašto bismo uopće trebali vjerovati u vjerodostojnost bilo koje sume iz dotičnog izvještaja?

Primjer drugi: Znanstvenim je časopisima u 2011. najprije odobrena suma od 7.200.000,00 kn. Onda se do nas probila informacija da je časopisima dodatno osigurano 1.300.000,00 kn. No, novosastavljeno Povjerenstvo za izdavaštvo (a tko još zna koji su ljudi u njemu te, naročito, tko su osobe iz stručnih službi MZOS-a koje ih upućuju u ispravno postupanje...) tu je sumu (navodno?!) podijelila u formi NAGRADA ― na svega 30 časopisa (što znači da je 190 časopisa oštećeno)... Ovu je nepravdu pak, moguće, preduhitrila odluka tehničke vlade o isplati božićnica svim državnim službenicima...

Lobistički urednici iz Koordinacije časopisa (a većina njihovih časopisa u grupi su od 30 “nagrađenih”) htjeli bi sada isposlovati zaokruživanje sume na 9.500.000,00 kn (do kraja ove godine), nadajući se da bi se efekti te sramotne nagradne podjele barem donekle mogli anulirati. A hoće li doista?!

I na kraju: naš CROATIAN JOURNAL OF PHILOSOPHY ove je godine (u ljeto), u prvoj od dvije isplate rečene prve proračunske sume jednokratno dobio sumu od 7.500,00 kn. To je sve ― do danas. Rješenje nismo dobili... A premda je proračunska suma uvijek vidljiva i jasna ― od Povjerenstva za izdavaštvo, tj. od Ministra i od MZOS-a ― ni jedne godine dosad nismo na početku godine dobili rješenje na koliku sumu možemo računati... tako da nikada nismo mogli planirati sredstva za časopis. A i osobno sam (pismeno, u listopadu ove godine) tražio transparentno iskazivanje Odluke o natječaju za časopise i knjige); odgovoreno mi je da mogu doći pregledati sumu od 4000 natječajnih dokumenata koji su pohranjeni u MZOS-u.

HDZ-ovi ministri, nažalost, ne žele znati što je to transparentnost. Dr. sc. Radovan Fuchs (i ravnatelj uprave za znanost ― dr. sc. Hrvoje Meštrić) iz MZOS-a najbolji su primjeri za to! Smijeh Dakle, oni su doista djelovali kao tajno društvo (=mafija)! No, USKOK vjerojatno ne može stići na vrijeme i na vrata baš svakog hadezeovskog ministarstva (upravo čujem da se USKOK bavi jednom znanstvenom institucijom ― Institutom Ruđer Bošković).

U smislu upropaštavanja šansi za opstanak izdavača časopisâ i knjige ― čelnicima MZOS-a svakako treba pridružiti i “brižne” ministre kulture (Božo Biškupić & Jasen Mesić, uz njihova koalicijskoga izvršitelja nad sudbinom knjige ― Čedu Višnjića)...

Nakon dva desetljeća “razvoja mlade demokracije”, vjerujmo i nadajmo se da će nova vlast ― osim s dijetnim proračunom ― započeti i s apsolutnom TRANSPARENTNOŠĆU raspodjele i trošenja svih proračunskih stavki!


Komentari [0]
Trebaš se prijaviti da bi komentiranje bilo omogućeno.