Kruno Zakarija, 18.04.2012, 11:04

Ministarstvo kulture, travanj 2012. – objavljeni rezultati natječaja


Prvi je puta MK objavilo i Pregled POTPORA (knjigama, časopisima) i Pregled ODBIJENIH programa. Na tome sam osobno inzistirao više od jednog desetljeća (još od doba ministriranja Antuna Vujića). Dočekali smo (bogu hvala)! Ali, nisam baš uvjeren da će to postati ustaljena praksa. Sada je (iz samih formalnih izvještaja) sasvim jasno zašto se sve ove godine to nije 'smjelo' uvesti.

U svakom slučaju, odnos prihvaćenih i odbijenih programa u području knjige jest nevjerojatnih 24 : 57 t.s. (1 : 2,37), odnosno – u broju programa: 500 : 1224 (1 : 2,48); DAKLE: od ukupne sume od 1724 prijavljenih naslova, prihvaćeno ih je 29%, a nije prihvaćeno čak 71%.

Već površnim uvidom jasno je da kriteriji gotovo ne postoje. Npr. Kruzaku je odbijeno 6 naslova a prihvaćen je tek 1. Poruka iz MK ovdje je jasna: Kruzaku je najbolje da zatvori dućan! Naime, prihvaćena nam je knjiga dr. sc. Stipe Kutleše, Filozofija Ruđera Boškovića. Za nju smo dobili novaca koliko dobije i prosječni knjižuljak intimnih pjesmuljaka, iako je prošle godine obilježena 300. obljetnica R. Boškovića – tog možda najslavnijeg čovjeka znanosti i filozofije iz našega podneblja. Ako je pak kriterij bio da se podupiru knjige hrvatskih autora, ta zašto onda nismo dobili i potporu za knjigu autora dr. sc. Luke Boršića: Renesansne polemike s Aristotelom ? Nismo također dobili potporu za još jednog hrvatskog autora, dr. sc. Mladena Domazeta. Naime, autor je knjigu napisao na engleskom jeziku, tj. odmah je svoje nastojanje usmjerio prema svjetskom znanstveno-filozofskom čitateljstvu.

Je, ali za vraga: MK već otprije financira prevođenja naših renomiranih autora na strane jezike – ali eto, još nemaju pretpostavljeni kriterij po kojem bi autor odmah pisao za svjetsku, a ne za domaću publiku. Naime, isto negativno iskustvo imali smo prethodno s objavljivanjem knjige svjetski poznatoga filozofa Ede Pivčevića (The Reason Why, Kruzak: Zagreb, 2007)

Ali, tako je to u ovoj zemlji – koja već dogodine postaje sastavnica multilingvalne Europe
!

No, tragičan je omjer kvalitete ukupno prihvaćenih i odbijenih naslova. Ministrici Andreji Zlatar Violić bio bi dovoljan 10-minutni pogled na ta dva dokumenta da utvrdi taj nerazmjer. No, ako bi ona to išla gledati, postojala bi i opasnost da na mah donese odluku o smjeni Povjerenstva. Doista, bi li ona to uopće htjela učiniti? No, važnije je od toga, kako umanjiti ovogodišnju počinjenu štetu, u godini u kojoj izdavači žvaču zadnje mrvice s poda, a knjižari ih cipelare – do zajedničke iznemoglosti.

A sada, pri kraju, vratimo priču na početak. Nemojmo ispustiti iz vida da je čitava povijest hrvatskog izdavaštva zapravo opterećena ovim omjerom koji smo naveli (=70% kapaciteta izdavaštva – potisnuto je i nerealizirano). To zapravo znači da – uzimajući u obzir sve objavljeno i sve ono što je tehnički bilo moguće objaviti – hrvatska je kultura ukupno zakinuta za postavljeni omjer. I tako to (u najmanju ruku) – od samostalnosti države!* * *

Tu su i časopisi: 92 prihvaćena : 79 odbijenih. U ovu analizu neću se dublje upuštati. No, ne mogu prešutjeti ovo:

Kruzak je 2010. g. uredno, do roka (15. prosinca) objavio i predao u MK objavljene sveske časopisa za tu godinu. Izvještajem pak, nažalost, nismo bili u stanju pokriti nekih 3.500,00 kn. Razlog je bio vrlo prozaičan: trebalo je primarno osigurati redovito funkcioniranje Kruzaka. S tako reduciranim sredstvima iz MK (2009. g. – 30.000,00 kn, 2010. g. – 16.000,00 kn), morali smo reducirati troškove (pa ne plaćati ništa izvan hladnog pogona), zatim – nakladu, te distribuciju – na daleke destinacije. Za kaznu – nismo dobili već predviđena sredstva za 2011. g. (nije nam pomoglo ni to što smo do roka, 15. prosinca, predali i cjelovito objavljeni časopis za 2011. i izvještaj (s molbom za isporuku predviđenih sredstava); stoga se činilo opravdanim da nema nikakva smisla inzistirati (nakon uredno realiziranog godišta i u 2011. g.), a ni natjecati se za sredstva MK za 2012. g.

No, na našu žalost, vidimo da neki časopisi ipak imaju sigurno institucionalno uporište: iako ne zaključuju časopis na rok (15. prosinca), odnosno do tada stignu realizirati tek pola financiranoga programa – i dalje su redovito i uredno financirani iz MK. Njima očito nitko ne uskraćuje daljnju podršku. Čvrsto sam uvjeren da je to nemoguće bez izravne zakulisne veze u MK. Naravno – nije to jedini slučaj neravnopravnog tretmana svih sudionika institucionalnih natječajâ za državnu (proračunsku) potporu. Štoviše, takvo kršenje natječajne procedure više je pravilo negoli iznimka.

Quod licet
...

http://www.min-kulture.hr/userdocsimages/Odobreni%20programi%20u%202012.godini/potpora%20knjizi%202012%20odobreno.pdf

http://www.min-kulture.hr/userdocsimages/Odobreni%20programi%20u%202012.godini/%c4%8casopisi%20odobreni%2028.03.2012.pdf

http://www.min-kulture.hr/userdocsimages/Odbijeni%20programi/potpora%20knjiga%202012%20odbijeno.pdf

http://www.min-kulture.hr/userdocsimages/Odbijeni%20programi/%c4%8casopisi%20odbijeni%202012.pdf


Komentari [0]
Trebaš se prijaviti da bi komentiranje bilo omogućeno.