Kruno Zakarija, 11.12.2012, 19:12

''Na kraju grada, bliže rijeci...'' (na Interliberu)


Proteklih godina manje-više redovito sam pisao o sutonu knjige – u časopisu Tema. I lani sam tu imao tekst o Interliberu.

Ove godine moj KruZak nije nastupio. Već mjesec dana ranije nisam mogao zakupiti – inače vrlo skup prostor. Naime, bio je već rasprodan.

Mislim da znam zašto.

Višegodišnja je praksa “velikih” izdavača i dealera [tu ubrajam izdavače ― kao što su ŠK, V.B.Z, Profil, Algoritam, Ljevak,..., i dealere ― koji zakupljuju i prostor i šatore] da zakupljuju poveći izlagački prostor ― i u Paviljonu 5 i u Paviljonu 6. Poučeni tim iskustvom, u tu praksu su se sada upustili i “mali Žderići”, tj. “srednji” i još “[o]srednjiji”, pa i oni “naj[o]srednjiji” izdavači. Ako se njima pribroje i poneki prodavači kazeta, šalova, marama, kravata, rokovnika i drugih “đinđuvica” ― bilo ih je taman toliko da su zauzeli sav prostor i da za ponekog malog izdavača (poput Kruzaka) više i nije bilo mogućnosti za zakup.

Ah, ali kada bi Zagrebački Velesajam za Interliber otvorio sve raspoložive paviljone ― čini mi se da bi i tada svi izdavači iz “Petice” i “Šestice” zakupili i sav taj prostor ― u svakom od dodatno (novo)otvorenih paviljona.

Ali, nažalost, Zagrebački Velesajam, Grad Zagreb i Ministarstvo kulture nikako da razmisle ― KAKO omogućiti MALIM izdavačima (koji iz prodaje svojih izdanja počesto zapravo i ne mogu pokriti cijenu štanda) ― dostojan i dostojanstven nastup na Interliberu.

Zato, osim Kruzaka, nije bilo ni mnoštvo drugih malih izdavača koji objavljuju mnoga vrlo vrijedna kulturna djela.

Ah, što ćemo... Jer ― kako god ― profit je ipak iznad kulturnih vrijednosti... A Interliber se čak šepurio količinom izdavača koji su izlagali: bilo ih je 244 ― “čak 9 više nego lani”...


Komentari [0]
Trebaš se prijaviti da bi komentiranje bilo omogućeno.